Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Kegel gyakorlatok - tudj meg többet!

Kegel gyakorlatok nagyon hasznosak és jótékony hatással vannak a női szervezetre.

Hogy mi is a Kegel gyakorlat és mire jó? Erről olvashatsz részletesebben....

A Kegel-gyakorlatok egy kifinomult módszer, melynek segítségével kezelhető a mindennapi élet során fellépő, számos, nagyon kellemetlen egészségügyi tünet.

Minden édesanya tudja, hogy a terhesség alatt és szülés során az intim testrészek nagyon kemény terhelésnek vannak kitéve, függetlenül attól, hogy gyermekét természetes úton vagy császármetszéssel hozta-e világra.

A várandóság alatt a medencetájékra nehezedő elképesztő nyomás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a medencefenék izmai és kötőszövetei nagymértékben megnyúljanak, elgyengüljenek. Az említett izmok már nem tudják betölteni a nekik szánt „támasztó-tartó” szerepüket, így nagy valószínűséggel jelentkeznek ennek negatív konzekvenciái, mint például:

  • inkontinencia „vizelettartási” problémák
  • a méh, illetve a húgyhólyag megereszkedése    
  • a hüvely és az azt körülölelő izomzat tágulása
  A jó hír, hogy van megoldás a problémára köszönhetően Arnold Henry Kegel (1894-1972) amerikai nőgyógyásznak. A róla elnevezett gyakorlatoknak köszönhetően megerősíthetőek a túlnyúlt, meggyengült medencefali izmok, így visszanyerhetik eredeti funkciójukat, hogy támaszt nyújtsanak az ezen a területen megtalálható szerveinknek, mint a hüvely, a méh, vagy a húgyhólyagnak. A másik megoldás pedig a gésagolyók rendszeres használata, melyről "Minden amit a gésagolyókról tudnod kell" című cikkünkben részleteztünk

Arnold Kegel az 1940-es években fedezte fel, hogy a medencefenék izmainak rendszeres edzésével csökkenthetőek az inkontinencia kellemetlen tünetei, melyek a terhes, illetve a már szült anyukák jelentős százalékát érintik, nem beszélve az idősebb korosztályról.

Fontos, hogy már fiatal korban elkezdjük eme izomcsoportok erősítését, mivel nagyon sok mindenben segíthet, illetve sok probléma megelőzhető vele, mint például:

 
  • segít a hüvelyi orgazmus elérésében és fokozza annak intenzitását
  • könnyebbé teszi a szülést, csökkenti a drasztikusabb gátszakadás kockázatát
  • a várandóság, illetve a szülés alatt, extrém terhelésnek kitett izomcsoportok gyorsabban regenerálódnak
  • a Kegel-gyakorlatok segítségével tudatosan ellazíthatóvá válik a „vaginizmus” során fellépő görcsös izomzat
  • segítségével késleltethető, vagy akár megelőzhető a belső szervek „leszállása”
 

Mivel a Kegel-gyakorlatok használatához nincs szükséged semmilyen segédeszközre, nagyon könnyen és egyszerűen elvégezhetőek. Először is meg kell találni azokat a megfelelő izmokat, melyeket edzeni szeretnél. Ehhez le kell ülnöd és tegyél úgy, mintha szándékosan meg szeretnéd állítani pisilés közben a vizeleted. Hölgyek esetében beazonosítható még másképpen is ez az izom úgy, hogy az ujjad tedd fel a hüvelyedbe és próbáld meg összeszorítani, amit szorítást érzel az ujjad körül, biztos lehetsz abban megtaláltad a keresett izomtónust. Férfiak esetében a hímvessző test felé húzásakor használjuk a megfelelő izomcsoportot.

Amit beazonosítottad a megfelelő izmokat, kezdődhet a gyakorlás. A megfelelő testpozíció opcionális, állhatunk, ülhetünk, vagy akár guggolhatunk is, a lényeg, hogy a térdeinket kis mértékben tárjuk szét.

Szorítsátok össze az előző módon beazonosított medencefali izmokat, úgy mintha vizeletet vagy székletet próbálnátok visszatartani. Tartsátok a szorítást legalább 5-10 másodpercig, majd ezután lazítsátok el az izmokat szintén 5-10 másodpercre. Ezeket az ismétlési ciklusokat ismételgesd minimum 10-15 alkalommal. A hosszabb ideig tartó összehúzás az ideális, mivel ez járul hozzá legjobban az izomerő növeléséhez, amivel vissza tudod tartani a vizeletedet, de a gyors összehúzás kombináció is az előnyödre válik, így felkészülhetsz a tüsszentés, valamint a köhögés közbeni vizeleteresztés ellen. Optimális az lenne, ha ebből a gyakorlatsorból nap 4-5 szériát tudnál csinálni.

Fontos, hogy ezt a gyakorlatot úgy végezzétek el, hogy nem feszíted be a hasad, nem tartod vissza a lélegzeted, nem szorítod össze a combod, illetve nem használod a fenék izmaidat.

Ez a mozdulatsor az egyik leghatékonyabb gyakorlat arra, hogy megfelelően megerősítsétek a medencefenék izmait.

Amint a Kegel-gyakorlatok napi rutinná válnak, bárhol és bármikor könnyen elvégezhetőek. Az elején biztos nehéznek tűnik majd, de mint minden új dolognak, ennek is hagyjatok megfelelő időt. Ahogy hozzászoktatok, akarva-akaratlanul be fogjátok építeni a mindennapi életbe. Meg kell említeni, hogy nem hoz azonnali eredményt, kitartónak kell lenned, lehet, hogy pár hónap után fogod csak érzékelni a gyakorlatok pozitív hatását. Ha mégsem tapasztalsz változást 3 hónap után, keress fel egy szakembert.

Keresés